Foto opleiding geriater

  De opleiding tot Klinisch Geriater

  Universitaire studie tot Klinisch Geriater

  De opleiding tot klinisch geriater vindt plaats na het behalen van de master geneeskunde. Deze universitaire studie wordt aangeboden bij verschillende, veelal klassieke universiteiten. Te denken valt aan de Rijksuniversiteit Groningen, Radboud universiteit Nijmegen, Utrecht Universiteit en de Universiteit Maastricht. Elke instelling leidt de student op tot basisarts.

  Opleiding Geriatrie

  Na het afronden van de zesjarige studie geneeskunde is het mogelijk om je te specialiseren bij een instelling tot specialist. Een populaire keuze is de specialisatie tot chirurg. Ook wordt vaak gekozen voor de specialisatie tot huisarts of kinderarts. De specialisatie tot klinisch geriater behoort ook tot de mogelijkheden.

  AIOS

  Als klinisch geriater in opleiding ben je met name een denker. Werken met ouderen verreist namelijk veel kennis van verschillende ziektebeelden die effect op elkaar kunnen hebben. Er is in dit vakgebied veelal sprake van comorbiditeit / multimorbiditeit en polyfarmacie. Het is daarom belangrijk om een creatieve geest te hebben, een stapje verder te kunnen denken en goed samen te kunnen werken met verschllende professionals. Als klinisch geriater werk je namelijk veel samen met bijvoorbeeld psychologen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en maatschappelijk werkers.

  • De opleiding tot Klinisch Geriater duurt 5 jaar
  • Verschillende ziekenhuizen hebben elk jaar een beperkt aantal plekken beschikbaar voor AIOS Klinisch Geriatrie

  ANIOS

  Een ANIOS is een arts niet in opleiding tot specialist. Je bent in dat geval vaak een basisarts die graag wil werken in de gezondheidszorg, maar niet een opleiding wil gaan volgen. Als ANIOS heb je veelal goede kansen om een interessante baan te vinden in de ouderenzorg. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag in een ziekenhuis. Hier voer je veelvoorkomende werkzaamheden uit op het gebied van de geriatrie, samen met klinisch geriaters en collega ANIOS.

  AIOS Ouderengeneeskunde

  Een BIG geregistreerde basisarts kan ook kiezen voor de specialisatie ouderengeeskunde. De specialisatie vindt veelal plaats in een ziekenhuis. Supervisie vindt plaats door de specialist ouderengeeskunde. Het is ook mogelijk om als ANIOS aan de slag te gaan bij verschillende werkgevers. Een ANIOS is een arts niet in opleiding tot specialist. Het gaat in dat geval vaak om basisartsen die werkervaring opdoen bij bepaalde instellingen of zich willen verbreden.

  • Een ANIOS wordt soms ook een arts-assistent genoemd
  • Een ANIOS houdt zich bezig met dagelijkse patiëntenzorg

  Een ANIOS kan er uiteindelijk voor kiezen om een AIOS - arts in opleiding tot specialist - te worden.

  Bekijk vacatures

  Vind hier jouw baan als Klinisch Geriater!

  Direct bekijken

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2018 Geneesouderen

  GENEESOUDEREN | werken en leren in de ouderenzorg