Ouderenzorg in Friesland

  De ouderenzorg in de provincie Friesland

  In de provincie Friesland is de ouderenzorg het meest geconcentreerd in de grotere steden en dorpen: Leeuwarden, Sneek, Heerenveen en Drachten. Daarnaast zijn er verschillende instellingen en organisaties te vinden in de kleinere dorpen. In de ouderenzorg van Friesland werken veel mensen. Het is daarom een grote werkgever in de provincie. Net als veel andere provincies, zoeken instellingen in de provincie Friesland met klem naar nieuw personeel in de ouderenzorg.

  Personeel gezocht voor de Friese ouderenzorg

  Friese instellingen die zich bezig houden met ouderenzorg zijn hard op zoek naar nieuw personeel. Het gaat met name om collega's die zich willen inzetten in de ouderenzorg en zo weinig mogelijk met triviale werkzaamheden. Te denken valt aan administratieve zaken. Veel werknemers in de ouderenzorg willen meer bezig zijn met de zorg, en niet met bijkomstigheden. Om de werkdruk bij personeel te doen verlagen zoeken instellingen naar meer personeel.

  Te weinig personeel in de ouderenzorg van Friesland

  Er zijn te weinig zorgprofessionals die willen werken in de ouderenzorg. Dit is een trend te zien in heel Nederland, zo ook in de provincie Friesland. Waarom zorgprofessionals eerder kiezen voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en instellingen waar juist geen ouderenzorg wordt verleend is niet duidelijk. Het kan te maken hebben met de aard van het werk. Daarnaast kleven er ook verschillende negatieve stigma's aan het werken met ouderen.

  Meer geld naar ouderenzorg

  Er is meer geld nodig voor de Friese ouderenzorg. Ten eerste is er meer geld nodig voor personeel in de ouderenzorg. Het moet aantrekkelijker worden om in de ouderenzorg te werken. Instellingen moeten meer kijken naar wat het bedrijfsleven doet, wat concurrerende instellingen doen en wat instellingen in de zorg doen om personeel te trekken. Vaak wordt vergeten dat personeel tijd en energie maar één keer kan investeren. Dit kan in een markt waar schaarste is overal waar de werkzoekende zelf wil.

  Hogere lonen voor personeel in de ouderenzorg

  Om meer personeel naar de ouderenzorg te trekken moeten de lonen omhoog. Het moet dus aantrekkelijker worden om het werk uit te voeren. Instellingen die zich bezig houden met ouderenzorg moeten zich er dus veel meer bewust van zijn dat ''buiten de instelilng'' veel meer banen zijn waar potentiële werknemers aan de slag kunnen. Hoe hoger de lonen, hoe aantrekkelijker het wordt om voor de ouderenzorg te kiezen.

  Minder werkdruk in de ouderenzorg

  Personeel in de ouderenzorg constateren veelal een hoge werkdruk. Daarnaast is het werk zowel fysiek als mentaal zwaar. Met meer personeel kan het werk beter worden verdeeld. Veel belangrijker is het verdelen van triviale werkzaamheden of het uitbesteden van dit werk. Personeel in de ouderenzorg die ook daadwerkelijk met ouderenzorg bezig zijn gaan vaak met meer plezier naar het werk, althans, dat is de gedachte.

  Vacatures in de Friese ouderenzorg

  De komende jaren komen er steeds meer vacatures bij in de ouderenzorg van Friesland. Zorgpersoneel moet met name worden gevonden voor de uitvoerende taken, oftewel, het operationele werk.

  Bekijk vacatures

  Vind hier jouw baan in de Ouderenzorg!

  Direct bekijken

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2018 Geneesouderen