Op jacht naar de duizendpoot in de zorg

  Ben jij de duizendpoot die men zoekt?

  Steeds meer zorgorganisaties zoeken professionals die naast het werk dat met de zorg heeft te maken ook klusjes en werkzaamheden kan uitvoeren die hier los van staan. Er wordt dus gezocht naar een duizendpoot, een medewerker die buiten de gestelde kaders wil en kan acteren en die net dat beetje extra wil leveren. Deze ''duizendpoten'' moeten werken in zelfverantwoordelijke teams. Dit zijn teams die zelf de verantwoordelijkheid nemen. Wat houdt dit precies in?

  Een zelfverantwoordelijk team

  Een lid van een zelfverantwoordelijk team is een duizendpoot. De medewerker kan en mag naast het beantwoorden van zorgvragen óók extra klusjes doen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van folders, het geven van presentaties of het uitvoeren van een webinar. Het team moet dit zelf regelen en wordt niet gecontroleerd. De verantwoordelijkheid ligt dus bij het team zelf. Er is niet een leidinggevende die het team beoordeelt. Dit moet het team zelf doen. Er wordt ook niet gekeken naar de geleverde kwaliteit. Als er bijvoorbeeld webteksten worden geschreven of teksten voor in een folder worden getypt, dan mag het team dat zelf doen en zelf beoordelen.

  Dit klinkt leuk, toch?

  Is het een goed idee om teams zelf verantwoordelijk te maken voor extra klusjes? Er zitten een aantal uitdagingen vast aan deze manier van werken. Zo moeten leden van een team bepaalde taken gaan verdelen. Als de wens bestaat voor bijvoorbeeld het maken van een folder, dan kan een team dit bespreken en iemand aanwijzen die dit goed kan. Dit betekent dat er iemand uit het team tijdelijk minder zorg kan besteden aan zorgvragen van de patiënt. De overige leden moeten die tijd opvangen. Als iemand 5% van zijn tijd kwijt is aan het uitvoeren van extra klusjes, dan moeten de overige leden van het team die 5% opvangen.

  Bekijk vacatures

  Vind hier jouw baan in de Ouderenzorg!

  Direct bekijken

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2018 Geneesouderen