Personeel in de Ouderenzorg kampt met schuldgevoel

  Groot tekort aan personeel in de ouderenzorg

  Veel mensen weten wel dat er een groot tekort heerst in de ouderenzorg. Verzorgenden IG, verpleegkundigen, geriaters, psycholgen en psychiaters zetten zich elke dag weer in om de zorg te verlenen die onze ouderen verdienen. Door de enorme krapte wordt er echter steeds meer gevraagd van de professionals. Ze moeten langer werken, sneller werken en meerdere taken kunnen uitvoeren. Veel instanties zoeken daarom duizendpoten die meer moeten kunnen dan ooit. Wat doet dit met het personeel in de ouderenzorg?

  Enquête

  Volgens een enquête van beroepsorganisatie V&VN lijdt driekwart van alle ondervraagden onder het vele werk dat ze elke dag weer moeten uitvoeren. Het gaat in dit geval om het draaien van extra diensten, onvoldoende tijd die men krijgt voor patiëntenzorg en het uitvoeren van de vele extra klusjes die in principe niet direct met de zorg nodig heeft.

  Zelfverantwoordelijke teams

  Een verpleegkundige van nu is niet meer de verpleegkundige van vroeger. Zo moeten professionals nu veel meer acteren als echte duizendpoten. Dit betekent dat er naast het uitvoerende werk en het werk dat direct te maken heeft met ouderenzorg / patiëntenzorg ook veel meer gekeken wordt naar extra klusjes. Denk bijvoorbeeld aan het maken van folders, het schrijven van webteksten, het geven van presentaties en webinars. Dit alles werd in het verleden veel vaker gedaan door de ondersteunende diensten van de organisatie, echter is hier een nieuwe naam voor bedacht - het zelfverantwoordelijke team - , het team dat deze taken en klusjes nu zélf moet gaan oppakken én zelf moet gaan uitvoeren.

  Minder tijd voor de zorgvragen

  Aan de ene kant willen professionals optimale zorg geven en hier ook echt de tijd voor nemen. Aan de andere kant wordt er, mede dankzij beleid / personeelstekort, een hoge werkdruk gevoeld waardoor er vaak minder tijd in een patiënt kan worden gestoken. Het probleem lijkt zich in de toekomst niet automatisch te verhelpen. Er zijn veel meer professionals nodig, echter is er sprake van schaarste op de arbeidsmarkt waardoor de druk zich blijft opstapelen.

  Hogere salarissen

  Volgens de enquête moeten de salarissen omhoog, moeten er meer mogelijkheden komen voor zij-instromers en moeten er meer betaalde opleidingen komen om het werk in de ouderenzorg aantrekkelijker te maken.

  Bekijk vacatures

  Vind hier jouw baan in de Ouderenzorg!

  Direct bekijken

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2017 Geneesouderen