Foto Psychiater

  Ouderenpsychiatrie

  Werken in de ouderenpsychiatrie

  Psychiater word je na het afronden van de opleiding tot psychiater bij een instelling waar psychiaters werkzaam zijn. Zo kun je psychiater worden bij een ggz-instelling. Hier word je begeleid door werkende psychiaters en leer je de fijne kneepjes van het vak. Onderzoek is veelal een belangrijk thema bij de opleiding, echter verschilt dit per instelling. De ouderenpsychiatrie verschilt van de overige takken in de psychiatrie doordat ouderen met geriatrische problematiek, problemen op verschllende domeinen laten zien. Zo is er vaak spraken van comorbiditeit en slikken ouderen veel verschillende soorten medicijnen. Door de mix van problemen én medicijnen moet de psychiater veel weten over verschillende symptomen die vaak a-specifiek zijn en soms moeilijk te interpreteren zijn.

  De opleiding tot psychiater

  Psychiater kun je worden als je het diploma Geneeskunde hebt behaald. De opleiding Geneeskunde kan worden gevolgd bij verschillende universiteiten in Nederland en duurt meestal zes jaar. Na het behalen van de master opleiding Geneeskunde ben je basisarts. Een basisarts kan vervolgens een specialisten opleiding volgen. Er zijn veel mogelijkheden. Zo kun je huisarts of chirurg worden. Psychiater word je door het volgen van de psychiater opleiding bij een ggz-instelling. De opleiding wordt daar doorgaans de A-opleiding genoemd en duurt doorgaans 4,5 jaar.

  AIOS tot psychiater

  Een psychiater is een arts. Dit betekent dat de psychiater met goed gevolgd de opleiding Geneeskunde heeft afgerond. Tijdens deze opleiding leer je alles over het menselijk lichaam, je bent een specialist aan het worden. Na het afronden van de opleiding Geneeskunde ben je basisarts. Een basisarts heeft dus veel kennis over medicijnen, aandoeningen en ziekten. Deze kennis kan de AIOS (arts in opleiding tot specialist) goed gebruiken bij de opleiding tot psychiater. De psychiater heeft deze kennis nodig om patiënten met veelal specialistische psychische problematiek goed te kunnen helpen. Na het afronden van de opleiding tot psychiater ben je een medisch specialist.

  Bekijk vacatures

  Vind hier jouw baan als Psychiater!

  Direct bekijken

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2018 Geneesouderen

  GENEESOUDEREN | werken en leren in de ouderenzorg