Foto Psychologie zwart wit

  Ouderenpsychologie

  Werken in de ouderenpsychologie

  Als psycholoog werkzaam in de ouderenzorg weet je de accenten van het vak psychologie te gebruiken voor de doelgroep ouderen. Dit betekent dat je flexibel moet zijn, goed ontwikkelede sociale vaardigheden moet hebben en goed moet kunnen samenwerken met andere professionals uit het werkveld. Als psycholoog in de ouderenzorg werk je veelal in ggz instellingen, ziekenhuizen of verpleeghuizen.

  Hoe word je psycholoog?

  Om psycholoog te worden moet je de opleiding psychologie hebben gevolgd aan de universiteit. In Nederland zijn veel universiteiten die de opleiding psychologie aanbieden. Het accent van de opleiding verschilt echter per universiteit. Zo is de opleiding psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen anders ingericht dan de opleiding psychologie aan de Universiteit Twente of Maastricht Universiteit. Ook HBO instellingen bieden de opleiding aan, echter gaat het dan om de opleiding tot toegepast psycholoog. Na het afronden van de driejarige bachelor opleiding ben je psycholoog. Om NIP basispsycholoog te worden moet je een master afronden én werkervaring hebben opgedaan als psycholoog.

  POH GGZ

  POH GGZ staat voor praktijkondersteuner huisartsen geestelijke gezondheidszorg. Psychologen werkzaam als praktijkondersteuner zijn niet BIG-geregistreerd, maar hebben wel de master opleiding psychologie aan de universiteit afgerond. Als praktijkondersteuner ondersteun en signaleer je problemen bij patiënten die een bezoek brengen aan de huisarts.

  BIG-geregistreerd psycholoog

  Een BIG-geregistreerd psycholoog heeft na de master opleiding psychologie nóg een vervolgstudie afgerond, een zogenaamde postmaster opleiding. BIG-geregistreerde psychologen zijn GZ-psychologen (gezondheidszorgpsychologen), psychotherapeuten, klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. 

  GZ-psycholoog

  Een gezondheidszorg psycholoog is een psycholoog die een postmaster opleiding heeft afgerond. Dit betekent dat je nog een opleiding volgt ná het behalen van je master diploma. Een GZ-psycholoog behandelt patiënten vaak in ggz-instellingen, echter zijn ze ook werkzaam in verpleeghuizen en ziekenhuizen. Een GZ-psycholoog werkt meestal in een multidisciplinair team.

  Klinisch psycholoog

  Een klinisch psycholoog kun je worden ná het behalen van de opleiding tot GZ-psycholoog. Je bent in dat geval werkzaam én je volgt theorielessen. Een klinisch psycholoog werkt veelal samen met psychiaters en GZ-psychologen. Ook werk je als klinisch psycholoog samen met verpleegkundig specialisten, maatschappelijk werkers en verpleegkundigen. In de ouderenzorg zijn alle soorten psychologen erg belangrijk doordat ze veel kennis hebben van ouderenproblematiek, psychische klachten en stoornissen gerelateerd aan angst.

   

  Bekijk vacatures

  Vind hier jouw baan als Psycholoog!

  • Basispsycholoog
  • POH GGZ
  • GZ-psycholoog
  • Psychotherapeut
  • Klinisch Psycholoog
   
  Direct bekijken

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2018 Geneesouderen

  GENEESOUDEREN | werken en leren in de ouderenzorg