Foto Psychologie zwart wit

  Basispsycholoog

  Wat is een basispsycholoog?

  Een basispsycholoog is een psycholoog die de universitaire masterstudie psychologie heeft afgerond. Een psycholoog die de driejarige Bachelor studie heeft afgerond wordt soms ook een basispsycholoog genoemd. Een basispsycholoog heeft basiskennis van de psychologie opgedaan en kan zich gaan specialiseren door middel van een vervolgstudie.

  • De studie psychologie (Bachelor) duurt drie jaar en kan gevolgd worden aan de universiteit. Je krijgt dan een Bachelor diploma en bent psycholoog.
  • De studie psychologie (Master) duurt meestal één jaar en kan gevolgd worden aan de universiteit. Je krijgt een Master diploma en bent basispsycholoog.

  Het verschil tussen psycholoog NIP en psycholoog

  De titel psycholoog is in Nederland niet wettelijk beschermd. Dit betekent dat iedereen zich een psycholoog mag noemen. Een psycholoog met een afgeronde driejarige Bachelor diploma mag zich dus ook psycholoog noemen. Een basispsycholoog met een afgeronde vervolgopleiding (Master) mag zich eveneens psycholoog noemen. Wie de masteropleiding heeft afgerond, werkervaring heeft opgedaan als psycholoog en zich heeft ingeschreven bij NIP kan zich een psycholoog NIP noemen.

  Waar kun je de opleiding volgen?

  De opleiding tot basispsycholoog kun je volgen aan de universiteit. De Bachelor opleiding duurt drie jaar en kan opgevolgd worden door een Master opleiding. De Master opleiding duurt meestal één jaar. Er zijn verschillende soorten Master opleiding met verschilende focuspunten.

  Wat ga je doen als basispsycholoog?

  Een basispsycholoog is breed opgeleid en kan bij veel verschillende werkgevers aan de slag als psycholoog. Een basispsycholoog kan bijvoorbeeld aan de slag bij een ggz-instelling, centrum voor onderzoek, ziekenhuis, afdeling P&O, verpleeghuis en het bedrijfsleven. Een basispsycholoog kan ook als POH GGZ (praktijkondersteuner huisarts) werken. In de medische wereld gaat het wel veelal om een baan waar supervisie nodig is van een BIG geregistreerde professional. Een basispsycholoog heeft geen BIG registratie. BIG staat voor Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg.

  Verschil tussen basispsycholoog en GZ-psycholoog

  Een GZ-psycholoog is een afkorting voor gezondheidszorg psycholoog. De GZ-psycholoog heeft na de masteropleiding nog een postmaster afgerond. De postmaster tot GZ-psycholoog duurt een aantal jaren en levert een diploma én BIG-registratie op. Dankzij een BIG-registratie mag een GZ-psycholoog individueel patiënten (cliënten) diagnosticeren en cliënten zelfstandig behandelen. Een basispsycholoog mag dit niet en staat altijd onder supervisie van een BIG-geregistreerde professional.

  Bekijk vacatures

  Vind hier jouw baan als Psycholoog!

  • Basispsycholoog
  • POH GGZ
  • GZ-psycholoog
  • Psychotherapeut
  • Klinisch Psycholoog
   
  Direct bekijken

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2018 Geneesouderen

  GENEESOUDEREN | werken en leren in de ouderenzorg