Foto Specialist Ouderengeneeskunde

  Specialist Ouderengeneeskunde

  De specialist ouderengeneeskunde

  Specialisten die zich bezig houden met de ouderengeneeskunde én de universitaire studie geneeskunde hebben afgerond worden veelal specialist ouderengeneeskunde genoemd. Het werk concentreert zich met name op de zorg voor de kwetsbare ouderen in Nederland. In veel gevallen gaat het hier om kwetsbare ouderen met chronische ziekten die in een UMC of regionaal ziekenhuis worden behandeld. De arts heeft specifieke kennis en ervaring met betrekking tot ziekten en aandoeningen die horen bij ouderen. Vaak gaat het hier om verschillende soorten klachten en medicatie die naast elkaar kunnen ontstaan en naast elkaar worden gebruikt.

  De opleiding

  De specialist ouderengeneeskunde is een arts die na de universitaire studie geneeskunde een specialisatie heeft afgerond. De specialisatie wordt in een ziekenhuis gevolgd, afgerond en duurt in totaal drie jaren. Na het met goed gevolg afronden van de specialisatie kan de AIOS (arts in opleiding tot specialist) zich officieel registreren tot specialist ouderengeneeskunde. De opleiding kan gevolgd worden bij de volgende drie ziekenhuizen:

  • Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
  • Vervolgopleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde Nijmegen (VOSON - UMC St Radboud Nijmegen)
  • Vrije Universiteit Amsterdam (Gerion)

  Werken als specialist ouderengeneeskunde

  Een specialist ouderengeneeskunde werkt veelal in een ziekenhuis. Hier behandelt de arts met name ouderen, maar ook jongeren kunnen met ouderdomsklachten in het ziekenhuis terecht komen. Denk bijvoorbeeld aan chronische ziekten die het lichaam in een rap tempo kunnen verouderen. De specialist ouderengeneeskunde moet daarom flexibel kunnen zijn en zich kunnen verplaatsen in de patiënt. Als specialist ouderengeneeskunde werk je veel samen met collega's uit het werkveld. Denk bijvoorbeeld aan psychologen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers én klinisch geriaters. Ook is er vaak nauw contact met de familie van de patiënt waardoor het belangrijk is om te beschikken over uitstekende sociale vaardigheden.

  Bekijk vacatures

  Vind hier jouw baan als Specialist Ouderengeneeskunde!

  Direct bekijken

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2018 Geneesouderen

  GENEESOUDEREN | werken en leren in de ouderenzorg