dna 1811955 1920 Cropped

  Alzheimerdementie

  De ziekte van Alzheimer

  De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer, vernoemd naar arts en onderzoeker Alois Alzheimer. De ziekte van Alzheimer is een progressieve ziekte waarbij er geleidelijk steeds meer hersencellen verloren gaan. Hoe meer hercencellen er verloren hoe gaan, hoe erger de dementie wordt. Waarom de hersencellen verloren gaan is nog niet duidelijk.

  Verloop van de ziekte van Alzheimer

  De ziekte treedt meestal op tussen het 70ste en 80ste levensjaar maar kan zich ook eerder manifesteren. Waarom de ziekte optreedt is niet duidelijk. Het is dus nog niet ontdekt waarom er hersencellen verloren gaan én waarom de één wel en de ander de ziekte niet krijgt. Wel is duidelijk dat het korte termijngeheugen eerst wordt aangetast. Veelal wordt dit niet opgemerkt als het begin van de ziekte van Alzheimer.

  Organiseren en plannen

  Wanneer de ziekte zich voortzet wordt het voor de patiënt steeds moeilijker om het hier en nu te kunnen begrijpen. Grip op het heden verdwijnt langzaam. Organiseren en plannen wordt steeds moeilijker en karakter/stemmingsveranderingen kunnen optreden. Het (tactisch) handelen in sociale omgevingen kan verstoord raken.

  Afhankelijk van hulp

  De patiënt met de ziekte van Alzheimer kan op den duur volledig hulpbehoevend worden. Er kunnen psychotische verschijnselen en lichamelijke klachten optreden waardoor er bijna altijd supervisie nodig is. De patiënt moet geholpen worden met alledaagse bezigheden. Genezing van de ziekte is nog niet mogelijk. Wel is het mogelijk om met behulp van bepaalde medicatie de klachten te verminderen. Daarnaast kan psychiatrische en psychologische hulp ondersteuning bieden om de kwaliteit van het leven te verbeteren.

  Professionals en de ziekte van Alzheimer

  Professionals die zich bezig houden met Alzheimerdementie zijn onder andere de Klinisch Geriater, Psychiater, Psycholoog en Geriatrie Verpleegkundige. Hulp bestaat uit het voorschrijven van medicatie, begeleiding, verpleging en verzorging.

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2017 Geneesouderen