dna 1811955 1920 Cropped

  Apathie

  Wat is apathie?

  Apathie is een verzamelnaam voor het gebrek aan enthousiasme, emotie en motivatie. Een apathisch persoon heeft bijna nergens meer zin in. Dit betekent niet dat de persoon lui is. Een gesprek voeren met een apathisch persoon kan moeilijk tot onmogelijk zijn. De zin om te spreken of überhaupt iets te doen is verdwenen. De motivatie en energie lijkt eveneens verdwenen.

  De oorzaken van apathie

  Apathisch gedrag kan het gevolg zijn van bepaalde psychische stoornissen. Ook bij psychiatrische ziekten zoals dementie, de ziekte van Alzheimer en schizofrenie kan een apathische gemoedstoestand opkomen.

  Ouderen en apathie

  Apathische ouderen vertonen nauwelijks tot geen enthousiasme en motivatie om activiteiten te ondernemen. Sociale interactie wordt niet uitgevoerd. Ziektebesef is er nauwelijks. Apathie moet daarom niet verward worden met depressiviteit.

  Professionals en de behandeling van apathisch gedrag

  Professionals kunnen ouderen met apathisch gedrag helpen door intensieve begeleiding en medicatie. Psychologen, verpleegkundig specialisten en geriatrisch verpleegkundigen zijn de professionals die een signifcante bijdrage kunnen leveren bij het begeleiden van apathische ouderen.

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2017 Geneesouderen