dna 1811955 1920 Cropped

  Botontkalking

  Wat is botontkalking (osteoporose)

  Botontkalking betekent letterlijk het ontkalken van het bot / beenderen. Dit betekent dat er (versneld) demineralisatie van het bot optreedt. In het bot zitten allerlei mineralen zoals ''kalk'' (calcium) die het bot stevig en hard maken. Zonder belangrijke mineralen kan het bot broos worden. Bij mensen met botontkalking verdwijnen er mineralen uit het bot waardoor het bot broos wordt en snel kan breken. Het verdwijnen van de mineralen ontstaat doordat het lichaam niet snel en efficiënt genoeg een sterk bot kan maken. Botontkalking komt vaker voor bij ouderen.

  Botmineraaldichtheid

  De botten (skelet) is bij een bepaalde botmineraaldichtheid optimaal stevig. De botten breken dan minder snel bij een val of klap. Mensen met osteoporose hebben brosse botten die veel makkelijker kunnen breken. Grote beenderen, zoals de bovenbeen, heupbot en botten die veel gewicht moeten draaien zoals de botten in de enkels en polsen zijn extra gevoelig. Met name ouderen van boven de 70ste levensjaar hebben een extra grote kans op botontkalking. Dit heeft te maken met een verstoord evenwicht tussen botopbouw, calciumopname en botafbraak.

  De overgang en osteoporose

  Vrouwen in de overgang hebben ongeveer twee keer zoveel kans op (versneld) botontkalking. Dit heeft te maken met de veranderingen in de hormoonhuishouding. De aanmaak van nieuw bot neemt dan sterk af waardoor botbreuken sneller kunnen optreden.

  Wat kun je doen tegen osteoporose

  Botontkalking kan vertraagd worden door botbelastende oefeningen. Door deze oefeningen moet het bot extra hard werken om sterker te worden. Deze prikkel kan zorgen voor een vertraging van het proces. Dit verkleint de kans op botbreuken en brosse botten, echter zal het proces van osteoporose dan niet stoppen. Botbelastende oefeningen zijn onder andere traplopen en wandelen. Het is dus belangrijk om te blijven bewegen bij osteoporose. Naast bewegen kan het ook helpen om voedingssupplementen te slikken die kunnen helpen bij een gezonde(re) botopbouw.

  • Vitamine D
  • Calciumtabletten

  Naast vitamine D en kalktabletten zijn er ook medicijnen beschikbaar tegen de gevolgen van osteoporose.

  Professionals en de behandeling van osteoporose

  Ouderen met botontkalking kunnen angstig worden om te vallen. Dit kan resulteren in weinig lichaamsbeweging waardoor het proces van osteoporose juist weer kan versnellen. De klinisch geriater en specialist ouderengeneeskunde kan helpen. Medicijnen kunnen daarnaast helpen om het proces te vertragen. 

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2017 Geneesouderen