dna 1811955 1920 Cropped

  Dissociatieve stoornis

  Wat is een dissociatieve stoornis?

  Mensen met een dissociatieve stoornis kunnen het gevoel krijgen dat de wereld om hen heen even stil lijkt te staan. Uren lijken minuten en weken worden dagen. Vaak gaat een dissociatieve stoornis gepaard met een afwezig gevoel en het verliezen van je zelfbewustzijn. Wat is een dissociatieve identiteitsstoornis precies, welke symptomen weten we en welke klachten zijn bekend?

  Waardoor ontstaat een dissociatieve stoornis?

  De stoornis kan ontstaan na een traumatisch gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan seksueel misbruik, drugsgebruik, heftige gebeurtenissen, een groot verlies uit het verleden of bijvoorbeeld bij kindermishandeling. De oorzaak van een disscociatieve stoornis is dus divers. Het dissociëren kan ontstaan wanneer een traumatische gebeurtenis ontstaat. Dit gebeurt echter niet bij iedereen. Wanneer er later in het leven een trigger is ontstaan waardoor de traumatische gebeurtenis weer omhoog komt, kan men weer gaan dissociëren.

  Wat is dissociëren precies?

  Bij dissociëren is er sprake van een verlaagde bewustzijn en soms kan er sprake zijn van het verliezen van de wereld om je heen. Dit wordt derealisatie genoemd. Mensen die dissociëren doen dit vaak onbewust uit zelfverdediging. Door te dissociëren ervaart het lichaam minder pijn, minder verdriet en minder angst door een traumatische gebeurtenis.

  Symptomen van een dissociatieve stoornis

  De volgende symptomen worden vaak gezien bij mensen met een dissociatieve stoornis:

  • Het hebben van geheugenverlies
  • Het gevoel een robot te zijn
  • De wereld om je heen anders ervaren
  • Het gevoel uit je lichaam te treden
  • Geen pijn voelen
  • Emotieloos worden, je anders gedragen dan normaal
  • Een verdoofd gevoel in je hoofd, wollig zijn en scherpte te verliezen

  Wat moet je doen bij een dissociatieve stoornis?

  Disscociëren ontstaat uit zelfverdeding, echter kan een vorm van dissociëren ook ontstaan wanneer je dit niet wilt, bijvoorbeeld door een trigger die het lichaam doet denken aan een traumatische of een nare gebeurtenis uit het verleden. Het is belangrijk om hulp te zoeken bij een zorgprofessional, denk bijvoorbeeld aan een pyschiater en/of psycholoog. Vaak is het eerst belangrijk om contact te zeken met de huisarts. De huisarts kan een verwijsbrief maken naar een hulpverlener bij een ggz-instelling.

  Wie krijgt een dissociatieve stoornis?

  In principe kan iedereen ''last'' krijgen van een dissociatieve stoornis. Uiteraard zijn er bepaalde triggers zoals een traumatische gebeurtenis. Een dissociatieve stoornis gaat vaak gepaard met meerdere psychiatrische en psychologische klachten. Denk bijvoorbeeld aan een depressie, eetstoornissen, paniek- en angstaanvallen en obsessief compulsief gedrag.

  Wat zijn de gevolgen van een DIS?

  Wat zijn precies de gevolgen van een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS)? De gevolgen zijn per persoon verschillend, maar hebben in veel gevallen betrekking op de persoon zelf én familie en vrienden. Zoals we weten gebeurt er veel bij iemand met DIS. Zwarte gaten in het geheugen en stoornissen in gedrag en stemming zijn prominent aanwezig en worden door naasten snel opgemerkt. Daarnaast kunnen gaten in het geheugen beangstigend zijn en in sommige gevallen zelfs belemmerend. Om angst te doen verminderen kunnen patiënten met DIS comfort zoeken bij drugs en drank, vaak met verstrekkende gevolgen.

  • Mensen met DIS zijn vaak angstig
  • Dissociatie zorgt vaak voor gaten in het geheugen
  • Mensen kunnen verslaafd raken aan drugs en drank door DIS
  • Familie en vrienden begrijpen de stoornis vaak niet goed

  Omdat DIS een psychische stoornis is, weten naasten vaak niet goed hoe ze moeten reageren. Dit geldt vaak voor psychologische stoornissen en ziektebeelden die je niet direct kunt zien. Het is daarom belangrijk voor mensen met de dissociatieve identiteitstoornis om zelf goed te weten wat er met hen gebeurt zodat die onduidelijkheid weg is. Dit kan zorgen voor een vermindering van angst.

  Hoe wordt een dissociatieve stoornis behandeld?

  De behandeling van DIS vindt bijna altijd plaats bij een ggz-instelling (geestelijke gezondheid). Psychiaters en psychologen kunnen mensen helpen met DIS en hen begeleiden naar een gezond leven mét DIS. Waarom niet zonder DIS? Een dissociatieve stoornis is een chronische ziekte, dit betekent dat de ziekte niet verdwijnt, maar dat er wel mee valt te leven. Professionals uit de geestelijke gezondheidszorg weten precies hoe ze mensen met deze geestelijke stoornis kunnen behandelen.

  Leven met een dissociatieve stoornis

  Voor veel mensen is het niet makkelijk om met een dissociatieve identiteitsstoornis te leven. Ook voor familie, vrienden en naasten is het vaak moeilijk. Mensen met DIS vinden het vaak moeilijk om bijvoorbeeld ongevraagd aangeraakt te worden of om begrip te krijgen van nieuwe contacten. Leven met een dissociatieve stoornis kan daarom moeilijk zijn.

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2017 Geneesouderen