dna 1811955 1920 Cropped

  Lewy body dementie

  Wat is Lewy body dementie?

  Bij Lewy body dementie is er sprake van geestelijke achteruitgang gepaard met verschijnselen die overeenkomen met de ziekte van Parkinson. Zo heeft een persoon met Lewy body dementie vaak te kampen met tremoren (het beven van lichaamsdelen), een gebogen lichaamshouding, trillingen en lanzame / trage bewegingen. Lewy bodies zijn speciale eiwitafzettingen die dementie en andere psychische klachten kunnen veroorzaken. Bij patiënten met de ziekte van Parkinson komen ook Lewy bodies voor, echter zijn deze dan met name geconcentreerd in een specifiek deel van de hersenen (substantia negra). Bij ouderen met Lewy body dementie zijn er met name Lewy bodies te vinden in de hersenschors.

  Symptomen van Lewy body dementie

  De symptomen bij ouderen met Lewy body dementie zijn divers. Veelal is er in het begin van de ziekte geen sprake van geheugenproblemen maar is er wel sprake van bepaalde klachten die lijken op de klachten die horen bij dementie. Zo is er wel sprake van aandachtsstoornissen. Visuele hallucinaties komen ook voor evenals waanideeën. De volgende symptomen komen voor bij ouderen met Lewy body dementie:

  • Geestelijke achteruitgang
  • Verwardheid
  • Parkinson-achtige klachten

  Professionals en Lewy body dementie

  Wanneer er sprake is van Lewy body dementie is zorg nodig. De zorg bestaat meestal uit begeleiding van de klinisch geriater, specialist ouderengeneeskunde en overige artsen in het ziekenhuis. Daarnaast kan hulp van de psycholoog en psychiater ook waardevol zijn. Lewy body dementie komt niet alleen voor bij ouderen. Ook kunnen mensen onder de 65ste levensljaar de ziekte krijgen.

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2017 Geneesouderen