dna 1811955 1920 Cropped

  Psychose

  Wat is een psychose

  Bij een psychose is een persoon het contact met de normale werkelijkheid voor een bepaalde tijd kwijt. Een psychotisch persoon kan dan gaan hallucineren. Dit betekent dat de werkelijkheid niet strookt met de ervaringen van een psychotisch persoon. Een psychotisch persoon kan verward denken, achterdochtig zijn en denkbeelden krijgen die niet overeenkomen met de realiteit. Waanideeën kunnen voorkomen bij een psychose.

  Wie krijgt een psychose

  Een psychose kan voorkomen bij patiënten die lijden aan dementie. Daarnaast komt een psychose voor bij een aantal psychiatrische ziektebeelden zoals schizofrenie, manisch depressiviteit en depressiviteit.

  Ouderen en een psychose

  Ouderen met een delier of ouderen die veel geneesmiddelen gebruiken kunnen sneller in een psychose raken. Een psychose komt dus niet alleen tot stand bij mensen met een psychiatrische aandoening. Bepaalde geneesmiddelen, zeker wanneer deze in combinatie worden gebruikt, kunnen een psychose opwekken.

  Professionals in de ouderenzorg

  De professional in de ouderenzorg zal altijd de oorzaak van de psychose proberen te ontdekken. Komt de psychose door een psychiatrische aandoening óf is de psychose aangewakkerd door bepaalde medicijnen. Ook wordt er gekeken naar gezichtsvermogen en het gehoor. Verminderde zintuigelijke waarneming kan namelijk een rol spelen bij de ervaring van een psychose. De professional kan de patiënt doorverwijzen naar de specialist en/of medicatie voorschrijven.

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2017 Geneesouderen