dna 1811955 1920 Cropped

  Vasculaire dementie

  Wat is vasculaire dementie?

  Vasculaire dementie is een ziekte die veelal bij ouderen voorkomt. Het is een vorm van dementie die ontstaat wanneer hersendelen geen zuurstof meer krijgen doordat bloedvaten zich afsluiten. Door het afsluiten van bloedvaten sterven bepaalde hersendelen af. Dit kan zeer langzaam ontstaan, veelal heeft men de gevolgen niet direct door en wordt vasculaire dementie daarom ook niet direct opgemerkt. Pas wanneer er langdurig en veel bloedvaten zijn gesloten kunnen de effecten goed merkbaar zijn.

  Spraak, denken en stemming aangetast

  De gevolgen van afgesloten bloedvaten in het brein hangen sterk af van de specifieke plek waar het bloedvat is afgesloten. Spraak kan aangetast zijn, denk bijvoorbeeld aan trage en moeizame spraak. Ook kan het denken worden aangetast waardoor geheugenproblemen en stemmingswisselingen optreden.

  Hoe herken je vasculaire dementie bij ouderen?

  Bij ouderen herken je vasculaire dementie aan de volgende symptomen:

  • De spraak wordt langzaam aan steeds slechter
  • Spraak kan ongestructureerd en warrig zijn
  • Er moet langer worden gezocht naar de juiste woorden
  • Het geheugen wordt ineens erg slecht
  • Er treden stemmingswisselingen op

  Professionals en vasculaire dementie

  Ouderen met vasculaire dementie kunnen goed geholpen worden door de professionals in de ouderenzorg. Denk bijvoorbeeld aan de klinisch geriater, specialist ouderengeneeskunde en (klinisch) psycholoog.

  Geneesouderen | Werken en Leren in de Ouderenzorg

  Deze website levert informatie over mogelijke carrièrekansen voor professionals die meer willen weten over ouderenzorg. Daarnaast worden hier openstaande vacatures geplaatst om werkgevers en professionals uit de ouderenzorg bijelkaar te brengen.

  Feiten en Cijfers

  De zorg is de grootste bedrijfstak in Nederland (CBS)

  In het jaar 2040 is één op de vier ouder dan 65 jaar (CBS)

  Ruim 15% van de 85-plusser is ernstig depressief (VUmc)

   

  © 2017 Geneesouderen